Budoucí rakouská ministryně spravedlnosti za Zelené má problém kvůli Hitlerově pozdravu

Sotva se v Evropě „rozkřiklo“, že novou ministryní spravedlnosti Rakouska se stane původně bosenská uprchlice Alma Zadičová, už čekají ministryni první potíže. Nacionalistická strana Svobodných (FPÖ) žádá prezidenta, aby Zadičovou do vlády nejmenoval. Byla totiž nepravomocně odsouzena za to, že jednoho člověka údajně neprávem označila za hajlujícího nacistu.

Svobodní vyčítají prezidentovi Alexandru van der Bellenovi (nominován za Zelené), že zatímco dříve dělal obstrukce se jmenováním některých členů FPÖ do vládních funkcí, u „zelené Bosňanky“ Zadičové mu nevadí ani její nepravomocné odsouzení. Zadičová byla totiž loni v listopadu skutečně soudem první instance odsouzena pro pomluvu. A dostala (zatím nepravomocně) pokutu 700 eur (18 000 korun). Přesto má vést resort spravedlnosti v nové koaliční vládě lidovců a Zelených.

„Dokážu pochopit sympatie Van der Bellena k jeho přátelům ze zelených stran. Při rozhodování s tak širokým dosahem pro republiku ale musí jít osobní postoje stranou a rozhodovat se musí podle přísně objektivních kritérií,“ napsal v tiskovém prohlášení generální sekretář FPÖ Christian Hafenecker. Podle něj by neměla být ministryní spravedlnosti žena, která má sama problém se zákonem.

Zelená revoluce se nekoná. Nová rakouská vláda lidovců a Zelených ale nabízí neotřelá opatření

sinfin.digital