Lyžování jako „válka“. Počet mrtvých a zraněných na sjezdovkách roste

Zatímco množství tragických nehod v dopravě ve vyspělých zemích každoročně klesá, při lyžování na sjezdovkách je to naopak. Jen v Rakousku loni zemřelo na následky úrazů na lyžích 19 lidí. Každoroční nárůst tragické bilance lyžování se přitom odborníkům přes veškerou snahu nedaří zastavit.

Ze statistiky, kterou ve čtvrtek na začátku letošní lyžařské sezóny zveřejnil rakouský deník Kurier, vyplývá, že pobyt na sjezdovce jen dnes s trochou nadsázky svými riziky srovnatelný s pobytem ve válečné oblasti. Žádný jiný druh pohybu (kromě automobilové dopravy) nemá na svědomí tolik zranění a úmrtí jako právě lyžování. Jen za první týden roku 2020 nepřežili nehodu na sjezdovce v rakouských Alpách dva lidé, počet zraněných jde do desítek.

V loňské sezóně ošetřovali záchranáři v Rakousku 40 000 zraněných lyžařů, z toho ve 26 000 případech musel být lyžař s vážným zraněním převezen do nemocnice, 19 účastníkům lyžařských nehod už nebylo pomoci. Úrazy z lyžování zároveň patří podle Kurieru k těm nejnákladnějším úrazům z hlediska nákladů pojišťoven a celkově výdajů na zdravotnictví.

Příběh „podzemního města“. Před 157 lety začalo jezdit londýnské metro, nejstarší na světě

sinfin.digital