Svoboda: Mocenský tah, který zaskočil Rusko i svět. Putin rozehrál partii o svoji budoucnost

Mělo to být další z nudných poselství o stavu Ruské federace, kdy Vladimir Putin oznámí, že se Rusové mají zase o něco lépe, všem všechno slíbí a nezapomene vychválit ruskou armádu. Zkraje to tak skutečně bylo. Prodloužení doby pobírání rodičovské dávky na sedm let pro nejchudší či bezplatné obědy pro žáky prvního stupně základních škol plně odpovídaly tradicím. Zazněla i standardní chvála ruských zbraní, čili vše bylo vlastně v pořádku.

To samé se nedá ale říci o druhé části projevu, která se už tradici vymkla. Putin avizoval změny v ruské ústavě, přičemž zdaleka ne kosmetické. Sáhl k nim vlastně poprvé, co se stal prezidentem, protože zatím největší změnu, tedy prodloužení volebních období prezidenta i premiéra, oznámil z prezidentského úřadu Dmitrij Medveděv, zatímco orgány jako prezidentští představitelé v regionech (polpredi) či Ruská garda (Rosgvardija) prostě v ústavě nefigurují.

Pozornost vzbudila už idea nadřazenosti ruské ústavy mezinárodním smlouvám či zákaz pro některé nejvyšší představitele státu vlastnit občanství nebo trvalý pobyt jakékoli jiné země, a to i v minulosti. Popřípadě podmínka souvislého pobytu na území Ruska v posledních 25 letech či nemožnost být zvolen prezidentem více než dvakrát.

Merkelová jednala v Moskvě s Putinem. Schůzka ukazuje realitu současné evropské politiky

sinfin.digital