Dějiny rakouského populismu se opakují. Skandály zatížený Strache chce zpět do politiky

Bývalý rakouský vicepremiér za Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ) Heinz Christian Strache, obviněný ze zpronevěry a zneužití pravomoci, chystá návrat do politiky. Rád by v podzimních komunálních volbách dobyl Vídeň na kandidátce nově založeného hnutí DAÖ. Někteří bývalí spolustraníci na něj „za to“ chtějí poslat vymahače dluhů, další rovnou „exorcistu“.

Strache ohlásil pravděpodobnou kandidaturu za frenetického potlesku svých příznivců na čtvrtečním mítinku DAÖ (Aliance pro Rakousko), založené některými bývalými členy FPÖ. Na pódiu zkritizoval politiku nového vedení strany a nepřímo naznačil, že o přízeň pravicově smýšlejících vídeňských voličů se bude nově ucházet právě v řadách nově vzniklého spolku. „Moje nová cesta začíná právě dnes,“ uvedl Strache. Kauzy, v jejichž rámci je obviněn z několika trestných činů, označil za politický útok, za nímž stojí ti, kteří si nepřejí, aby nadále bránil údajné islamizaci Rakouska a přebujelému přistěhovalectví.

Příběh H.C. Stracheho vhodně dokresluje, že v případě rakouských nacionalistů se dá se stoprocentní jistotou spolehnout vlastně jen na jedinou věc. Jakmile svou národoveckou a mnohdy až xenofobní rétorikou přesvědčí voliče, aby je poslali do nejvyšších pater rakouské politiky, následuje skandál, vnitrostranické spory a hluboký pád. Historie ukazuje, že to ale nebrání voličům, aby po nějakém čase vzali FPÖ znovu na milost.

Půr: Proč rezignoval šéf ČTÚ a proč se brzy ukáže, že má pravdu? Spletitý příběh aukce 5G

sinfin.digital