Když hvězdy zhasínají. Basketbalista Kobe Bryant měl talent i hvězdné manýry

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Ráno 26. ledna zemřel v troskách svého vrtulníku basketbalista Kobe Bryant, jeho třináctiletá dcera Gianna, a dalších sedm lidí. Smrt jedenačtyřicetiletého sportovce otřásla nejen těmi, kteří se zajímají o basketbal. Bryant byl totiž hvězdou, která přestála nejeden skandál a která zářila i poté, co v roce 2016 ukončil svoji senzační kariéru. Jak už to u takových osobností někdy bývá, senzační, byť v jiném slova smyslu, byla i jeho smrt.

Jaký byl jeho životní příběh? Kobe se narodil do sportovní rodiny, tatínkovi Joeovi (hráči týmu Philadelphia 76ers) a mamince Pamele Bryantovým. Jeho otec později žertoval, že mu dal jméno podle slavného japonského steaku, zda tomu tak skutečně bylo a zda se nejednalo pouze o „vtipnou legendu“, ale není úplně jasné. Velkou část Kobe dětství strávil v Itálii, kde otec pokračoval v profesionální basketbalové kariéře a vedl k ní i svého syna.

Po návratu do Spojených států nastoupil Bryant do Lower Merion High School na předměstí Philadelphie, kde udivoval neobyčejným talentem. Právě proto po ukončení střední školy odešel rovnou do Národní basketbalové asociace (National Basketball Association; NBA), nejproslulejší světové soutěže „košíkářů“, jak hráčům tohoto sportu říkalo v časech mého mládí. Za tým Charlotte Hornets, jenž ho „draftoval“ hned v prvním kole, nicméně nenastoupil ani v jediném zápase, protože jej ještě před začátkem jeho první profesionální sezóny „vytrejdovali“ slavní Los Angeles Lakers.

Češi s meči Tuaregů. Vláda vysílá vojáky do krize, která nemá snadná řešení

sinfin.digital