Marušiak: Je to špinavá kampaň. Z Kotleby je rival Smeru, pro jeho voliče není nepřijatelný

Slovensko zažívá špinavou agresivní předvolební kampaň a samotné volby můžou přemalovat tamní politickou scénu. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká slovenský politolog Juraj Marušiak. A dodává podrobnosti: o tom, jak se do předvolebního klání promítla vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, o stavu opozice a taky o vyhlídkách ĽSNS Mariana Kotleby, která pomýšlí na úspěch. Marušiak na její adresu dodává: je z ní hlavní rival favorizovaného Smeru, ale do společné vlády to má hodně daleko. 

Jaká je předvolební atmosféru na Slovensku?

Atmosféra se vyznačuje vysokou mírou polarizace, kampaň je mimořádně špinavá, agresivní, snad i vulgárnější než v době, kdy byl předsedou SNS Ján Slota. Současně se málo debatuje o programu, o politických řešeních. Předmětem kampaně politických stran jsou především útoky na politické protivníky.  

Jak do výsledku voleb zasáhne soud, který se týká vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky?

To téma určitě výrazně ovlivnilo politickou atmosféru na Slovensku po roce 2018. Především pak v souvislosti s procesem, z něhož se na povrch dostávají skutečnosti o propojení politiky, byznysu a organizovaného zločinu. Je to pro slovenskou společnost jistý šok, který může vynést do popředí extremistické a antisystémové síly. Možná bych to přirovnal k začátkům italské Tangentopoli. Ukazuje se, že lobbista Marian Kočner měl kontakty na jednotlivce nejen z okolí vlády, ale také z opozice. I skrze svou „volavku“ Zsuszovou.

Vagovič: Fico nedokáže Kuciakovo jméno vyslovit a omluvit se. Vnímá jen, že přišel o moc

sinfin.digital