Supermarketům na zelené louce „odzvonilo“. V Rakousku vytáhli do boje proti ničení půdy

Rakouská spolková země Horní Rakousy vytáhla do ostrého boje proti pokračujícímu ničení půdy. V budoucnu by nové supermarkety měly stát pouze uvnitř měst, ve volné krajině pak investor nedostane povolení ke stavbě na zelené louce, pokud může ke stejnému účelu rekonstruovat už stojící budovu. Podobná opatření přitom podporuje i spolková vláda.

Rada Horních Rakous rozhodla o revoluční novele zemského zákona o územním rozvoji minulý týden. Platit by měla od letošního podzimu, po očekávaném schválení v zastupitelstvu. Jejím středobodem je snaha vrátit „život“ do města obcí a zároveň zabránit zabírání a betonování půdy ve volné krajině. V Rakousku každý den zmizí zemědělská půda o velikosti 10,4 hektarů, přičemž zčásti za to může právě výstavba obchodních center. To by se nyní mělo minimálně v Horních Rakousích změnit.

„Prioritou je pro nás nakupování v místě. Chceme ukončit pomalé vylidňování městských center,“ uvedl na tiskové konferenci v Linci hornorakouský radní pro území rozvoj Markus Achleitner. Novela počítá s tím, že velké obchody a supermarkety se budou muset stavět pouze uvnitř prostoru, ohraničeném cedulemi vjezdu do aglomerace. Za městem nebudou tyto stavby povolovány.

Půr: Trampoty pražského muzea totality. Co stojí za rezignací Mikuláše Kroupy?

sinfin.digital