Fico hraje o všechno. Nejen o politické, ale i trestněprávní přežití, říká slovenský expert

Slovenský politolog Pavol Baboš je přesvědčený, že expremiér Robert Fico bude příští týden v parlamentních volbách hrát definitivně o vše. „S ohledem na různé kauzy, s ohledem na rozličné nahrávky, které se objevují ve veřejném prostoru, je velmi pravděpodobné, že by byl dříve nebo později vyšetřovaný, případně obviněný,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ. 

Hnutí Smer je s dvouletou přestávkou u vlády už čtrnáct let. Skončí podle vás po letošních volbách v opozici?

Trend ukazuje, že klesá podpora nejen Smeru, ale také koaliční Slovenské národní strany (SNS), takže to vypadá, že ano. Je pravděpodobné, minimálně průzkumy to naznačují, že Smer volby opět vyhraje, ale nebude mít dostatek koaličních partnerů k tomu, aby mohl sestavit většinovou vládu.

Ve volbách v roce 2012 obdržel Smer absolutní většinu mandátů a mohl vládnout, aniž by sestavoval koalici. Kde jsou příčiny toho, že za těch osm let ztratil tak velké množství voličů?

Vysvětluju si to tím, že toho moc nedělal. Vlády Smeru v letech 2012 až 2016, stejně jako v letech 2016 až 2020, byly ze všeho nejvíc vlády údržbářské. Pokud se vyskytl nějaký problém, tak ho řešili, nicméně pokud jde o velké veřejné sektory, jako jsou zdravotnictví, školství nebo doprava, neměli vizi, jak je rozvíjet. Prakticky nedělali aktivně nic, co by zlepšilo kvalitu života lidí.

Spíše ty systémy jen udržovali, proto o jejich vládách mluvím jako o údržbářských. Odpovídá tomu také jejich současná kampaň. Ani ta nemá vizi, je to opět kampaň negativní, která pouze varuje před opozicí. Nese se v duchu, že opozice sebere voličům jistoty, zatímco pokud vyhraje Smer, nic se nezmění. Ambice je prostá: udržet se u moci, nic ale neměnit.

Pokud jste v úvodu řekl, že Smer vyhraje volby, ale nebude mít s kým sestavit vládu, znamená to, že má v danou chvíli téměř nulový koaliční potenciál?

To slovo „téměř“ je tam důležité. Myslím, že minimálně Kotlebova LSNS by dokázala se Smerem spolupracovat. Stejné je to u koalice maďarských stran, také ony by myslím za jistých okolností spolupracovaly se Smerem. Je tu ale několik nejistot. Tou klíčovou je, že pokud se koalice maďarských stran nedostane do parlamentu, Smer a LSNS neposkládají aritmetickou většinu.

Schmarcz: Je suis socialiste… V čem se „sociální demokrat“ Čižinský plete?

sinfin.digital