Operace Sberbank. Rusko prodává banku samo sobě, je to kouzlo s biliony rublů

Když ruský prezident Vladimir Putin v lednu oznámil novinky v sociální oblasti, jako je vyšší mateřská a podpora rodin s dětmi, nebo investiční pobídky v regionech, bylo zřejmé, že to státní kasu bude stát velké peníze. V souvislosti s tím teď poutá pozornost prodej ruské státní banky Sberbank. Zdánlivě jednoduchá operace má netušené souvislosti a působí, jako že se stát snaží různými kličkami obejít vlastní pravidla.

V lednu oznámená sociální opatření podle odhadů samotné vlády spolknou kolem dvou bilionů rublů (zhruba 720 miliard korun). Samozřejmě, tyto peníze je také nutné někde vzít. Nelze říci, že by je Rusko nemělo, jen se k nim nedokáže úplně snadno dostat.

Jde přitom o zásadní úsilí, jelikož sociální výdaje a jejich ukotvení v ústavě jsou hlavním „cukrem“, který je Rusům servírován, aby změny ústavy jako celek podpořili ve „všelidovém hlasování“. Minimálně je z pohledu administrativy nutné předejít situaci, která vznikla po roce 2012, kdy Vladimir Putin slíbil zvýšení sociálních výdajů, ale jejich financování nechal na regionech. Ty se z finančních problémů dostávají dodnes.

Schmarcz: Je suis socialiste… V čem se „sociální demokrat“ Čižinský plete?

sinfin.digital