Koronavirus nepodceňuje ani Putin. Rusko se připravuje na černé scénáře

Epidemie nového typu koronaviru zahýbala světovými trhy a silně dopadá na globální ekonomiku. OECD už zhoršila výhled jejího růstu a zároveň varovala, že pokud se šíření epidemie nepodaří dostat rychle pod kontrolu, může globální ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku spadnout do recese. Na dopady koronaviru se snaží připravit i ruská vláda, OECD předpověděla tamní ekonomice zhoršení růstu o 0,4 procentního bodu. Jaké bude mít epidemie přesné následky, se ale nyní těžko odhaduje a neshodnou se na tom ani experti. V případě Ruska představuje velké riziko zejména pro energetický sektor.

Ruský prezident Vladimir Putin svolal minulý týden schůzku představitelů ekonomických institucí a největších firem z energetické oblasti. Důvodem nebylo nic jiného než právě situace kolem nového koronaviru a jeho vlivu na světové trhy. Bylo přitom zjevné a ostatně ani ruský prezident to nijak nepopíral, že další vývoj je pro něj jen těžko odhadnutelný. I proto se má Rusko připravit na všechny scénáře, které lze jen vymyslet.

Premiér Michail Mišustin dal zároveň ministru ekonomického rozvoje Maximu Rešetnikovovi za úkol vypracovat novou makroprognózu, která bude brát do úvahy další rozšíření koronaviru. Ta předchozí totiž počítala s tím, že se čínská ekonomika začne na konci prvního kvartálu zotavovat a že dopady na ruskou i světovou ekonomiku budou minimální.

Rusko se snaží vybřednout z venezuelské pasti. Madura kvůli půjčkám drží v klinické smrti

sinfin.digital