Rakousko posílá vojáky na hranice. Kancléř se bojí útoku migrantů

Zatímco Německo vyjádřilo vůli přijmout až 1500 nemocných dětí, které žijí bez doprovodu dospělých v uprchlických táborech v Řecku, sousední Rakousko zvolilo vůči hrozbě nové migrační vlny mnohem tvrdší postup. Nejen, že se nechystá přijmout žádného uprchlíka, ale začalo jako první země ve střední Evropě opevňovat před novými migranty své hranice.

Vyjádření některých rakouských politiků jsou přitom natolik militantní, že s nadsázkou připomínají přípravy na válku. Přispěl k tomu i kancléř Sebastian Kurz, který koncem minulého týdne vyjádřil obavu z nové migrační vlny. Doslova uvedl, že se obává „bouře“ nebo útoku na hranicích. „Miliony lidí se mohou vydat na cestu, pokud by turecko-řecká hranice padla nebo pokud získají pocit, že by přes ní mohly projít,“ prohlásil v sobotu Kurz v televizi ORF. Deník Kurier později označil jeho vyjádření za „bojová“.

Pro rakouského kancléře je dnes dění na turecko-řecké hranici podobné situaci ze začátku migrační krize v roce 2015, ovšem s jedním rozdílem. „Dnes je vnější hranice Řecka chráněna,“ prohlásil Kurz. V podobně bojovém duchu vystupují i někteří další rakouští politici. „Nebudeme mávat uprchlíkům. Z chyb z roku 2015 jsme se poučili,“ uvedla v neděli na tiskové konferenci ve Vídni rakouská ministryně obrany za lidovce Klaudia Tannerová. Zároveň oznámila, že vláda posílá k preventivní ochraně rakouských hranic 2500 vojáků, což je trojnásobek počtu, který hranici střeží dnes.

Schmarcz: Turecký sultán narazil. Evropa se od migrační krize změnila a chyby neopakuje

sinfin.digital