Vídeň chystá v centru města obří lazaret pro nakažené koronavirem

V Rakousku zatím testy do pátečního odpoledne potvrdily nákazu koronavirem u 508 osob, Vídeň se ale připravuje na rozsáhlejší epidemii. Tamní radnice se rozhodla přebudovat veletržní halu v centru města tak, aby složila pro stovky nemocných.

Z haly se po rozsáhlé přeměně stane už od pondělí obří lazaret s celkem 880 lůžky i potřebným hygienickým a zdravotnickým zázemím.“Nebude to žádná nemocnice, ale skutečně zařízení pro poskytování péče,“ řekl vídeňský starosta za sociální demokracii Michael Ludwig. Lazaret je podle něj určen pro pacienty, u kterých koronavirus vyvolá jen lehčí průběh onemocnění, ale kteří se nebudou schopni postarat o sebe v domácích podmínkách.

Starosta zdůraznil, že výstavba lazaretu není vynucená nárůstem počtu nemocných a jedná se o ryze preventivní opatření. „Ukazujeme, že jsme jako město dobře připraveni,“ řekl Ludwig. Podle něj se klidně může stát, že ani jedna postel nebude obsazená. „V současné době mají zatím nemocnice dostatečnou kapacitu,“ ujistil politik.

Marné čekání na turisty. Český Krumlov se vylidnil a obchodníky sevřela nejistota

sinfin.digital