Italská spisovatelka pro INFO.CZ: Italové znovu objevili, že jsou národ

Wolftraud de Concini se narodila v roce 1940 v Radvanicích u Trutnov a od roku 1964  žije v severoitalském regionu Trentino. Je autorkou více než 20 knih zejména o italských regionech a menšinách. V rozhovoru s INFO.CZ popisuje náladu v severní Itálii, která je z hlediska rozšíření koronaviru a počtu úmrtí aktuálně zřejmě nejpostiženější oblastí na světě. Italové podle ní vykazují obdivuhodnou míru solidarity.

První otázka nemůže být jiná. Jak to u vás právě teď vypadá?

Není lehké jednoduše popsat dnešní situaci v severní Itálii. Ráda bych ale řekla především jednu věc: všechna přijatá opatření v rámci karantény, tedy například uzavření obchodů a praktický zákaz vycházení, Italové přijímají a dodržují s neobvyklou disciplínou. Vesnice a města jsou liduprázdná, když někdo musí vyjít ven a potká jinou osobu, udržuje se předepsaný odstup. Nakupuje se pouze s rouškami a v rukavicích. Ze dne na den se tady všem lidem totálně změnil život. Nikdo si ale nestěžuje, nebo já aspoň nikoho takové neznám.

V Česku vláda zavedla podobná opatření a ministři na tiskové konferenci varovali před tím, abychom “nedopadli jako Itálie”, která prevenci na začátku podcenila. Jak vnímají takovou kritiku sami Italové?

Musím říct, že tím Itálie hodně trpí, protože to vůbec není spravedlivé. Pokud vím, první evropský případ nákazy byl odhalen v Mnichově. Obvinění, že právě Italové rozšířili po Evropě koronavirus, se tady hodně lidí osobně dotýká. Podobně byla kdysi Itálie bez důkazů odsouzena za rozšíření středověkého moru.

Místo krizového manažera sledujeme nervózního chaotika, Hamáček Babiše zastiňuje, říká politolog

sinfin.digital