Česko není zdaleka jediné, kdo bojuje s nedostatkem roušek. Jak to vypadá jinde ve světě?

Česká republika není zdaleka jedinou zemí, která se potýká s nedostatkem ochranných pomůcek. Problémy má především Evropa, Rakušané začali šít roušky doma podobně jako Češi. Už předtím se přitom jejich vláda dostala do konfliktu s Berlínem, který nechal roušky a respirátory, směřující do jiných zemí, zabavit. Zásoby narychlo doplňují i Spojené státy, problémy mají také některé asijské země.

Velmi špatně dopadla Belgie, jež se stala obětí podvodu, když tamní vláda objednala ochranné pomůcky za pět milionů eur, ale nic nedorazilo. Nakonec doktorům nezbylo než vyzvat obyvatele, aby jim své roušky a respirátory darovali.

Podle agentury Bloomberg existují dvě hlavní příčiny současných nedostatků – zákazy vývozu ochranných pomůcek a závislost na Číně.

„Většina zemí vůbec není připravená, proto řada z nich zakazuje vývoz,“ řekl agentuře Bloomberg Stephen Morrison z Centra pro strategická a mezinárodní studia ve Washingtonu. „Není to dlouhodobé řešení. Když budou všichni přijímat zákazy vývozu, tak to rozhodně problém, jak dostat ochranné pomůcky k potřebným, nevyřeší,“ dodal.

Jsme svědky experimentu s lidmi. Jeho dosah si mnozí nedovedou ani představit, říká Novotný

sinfin.digital