Největší ekonomická injekce v dějinách. Americká vláda pomůže hospodářství dvěma biliony dolarů

Vyjednavači Bílého domu a amerického Senátu v noci na dnešek dosáhli dohody, která vyústila v největší pomoc tamnímu hospodářství v dějinách. USA pošlou zaměstnancům i podnikatelům celkem dva biliony dolarů. „Dámy a pánové, dohodli jsme se,“ oznámil v noci podle Fox News šéf legislativního odboru Bílého domu Eric Ueland spolu s šéfem republikánských senátorů Mitchem McConellem.

Podle šéfa demokratických senátorů Chucka Schumera pomoc představuje „podporu v nezaměstnanosti na steroidech“ a žádný Američan, který přijde o práci, se prý nemusí bát, že by rovnou přišel i o mzdu. Ve chvíli, kdy se situace zlepší, budou se moci propuštění vrátit. Jde tak v podstatě o obří kurzarbeit, který mimochodem v pondělí schválila i česká vláda.

Na nějakou formu pomoci ovšem dosáhne většina Američanů, kteří by měli dostat peníze přímo na účet. Celkem 367 miliard dolarů pak půjde přímo na pomoc malým firmám, aby mohly v nadcházejících měsících „utáhnout“ mzdové náklady. V současnosti zbývá vyřešit ještě detaily státem podporovaných úvěrů pro velké podniky a také otázku podpory aerolinií. Demokraté totiž chtějí, aby se letecké společnosti zavázaly k plnění emisních limitů. Část pomoci poputuje i nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením.

Krizové vládnutí může vládě příliš zachutnat. Hlídejme ji, jde o naše svobody, říká Cikrt

sinfin.digital