„Je to urážka všech obětí komunismu.“ Historici se bouří proti vztyčení sochy Lenina

Německý Gelsenkirchen se má stát prvním městem v západním Německu, kde vztyčí sochu zakladatele Sovětského svazu Vladimira Iljiče Lenina. Jde o iniciativu německé marxistické strany MLPD, která je kvůli tomu dlouhodobě ve sporu se zástupci města. Svůj záměr si ale prosadila u soudu. V „návratu“ bolševického vůdce, který má na svědomí miliony lidských životů, tak už téměř nic nebrání, což pobouřilo některé evropské historiky.

„I dnes jsou ve jménu marxismu-leninismu zabíjeni lidé. Připomínat si Lenina ve veřejném prostoru je urážkou všech obětí komunismu a je to velmi bolestivé i pro jejich blízké,“ píše Platforma pro evropskou paměť a vědomí. Ta se dlouhodobě snaží, aby se podařilo potrestat zločiny komunismu i desítky let po pádu železné opony. Jeden z členů platformy, polský historik Pawel Ukielski, před nedávnem v rozhovoru pro INFO.CZ řekl, že by bylo dobré znovu vytvořit Norimberský soud, ale tentokrát by nacisty vystřídali komunisté.

Platforma vyzývá německou vládu, aby proti vztyčení sochy zakročila. „Rovněž apelujeme na evropskou komunitu, aby přijala opatření, která zabrání propagaci a šíření komunistické ideologie,“ uvádí historici.

sinfin.digital