Blackout Slovenska? Svérázný premiér Matovič hledá způsob, jak být vzorem pro okolní svět

Přestože slovenský premiér Igor Matovič již zařadil zpátečku, pokud jde o blackout Slovenska, lze na něm vcelku věrně ilustrovat jeho svérázný přístup k politice. V rozhovoru pro INFO.CZ to potvrzují slovenský sociolog Robert Klobucký a politoložka Olga Gyarfášová. „Oponenti Igora Matoviče už dlouho poukazují na hysterické rysy osobnosti slovenského premiéra. A plán spočívající ve vypnutí Slovenska i způsob jeho komunikace v kritické situaci tyto hlasy posilují,“ říká například Klobucký.

Sociolog upozorňuje, že namísto zdlouhavého boje s množstvím každodenních nepopulárních opatření má Matovič sklon uvažovat o velkém a hrdinském „vypnutí“ Slovenska, které by mohl vydávat za vzor pro okolní svět. „Matoviče premiérská funkce nezměnila. Má ale smůlu v tom, že se jeho hlavní téma, tedy boj proti korupci, v žebříčku aktuálních slovenských problémů propadl,“ říká Klobucký s tím, že Matovič přesto stále působí autenticky a snaží se komunikovat pokud možno otevřeně.

„Což je,“ pokračuje Klobucký v rozhovoru pro INFO.CZ, „v porovnání s minulou vládou jasný krok vpřed. Voliči dostali to, co chtěli: autenticky nesystémového premiéra, který se nesoustředí na vylepšování navrhovaných krizových opatření na podporu ekonomiky. Místo toho se věnuje vzniku fondu financovaného z platů politiků na pomoc lidem, kteří propadnou sítem státní podpory. Je to možná lidské, ale zároveň nesystémové a neefektivní.“

Klobucký také připomíná, že Matovičův nápad vypnout Slovensko mělo původně podle plánu premiéra schválit obyvatelstvo v nějakém průzkumu veřejného mínění. „Později už ale mluvil pouze o odborné debatě lidí, jejichž názor má na téma epidemie nějakou váhu. Proti tomu se postavili nejen ekonomičtí experti, ale i klíčoví členové krizového štábu a epidemiologové. Vypnutí Slovenska navíc nedoporučují ani dvě menší koaliční strany (SaS a Za ľudí), takže se zdá, že to není v danou chvíli reálné,“ říká sociolog.

Mississippská bublina ukázala, jak ničivý může být pro stát dobrodruh se skvělým marketingem

sinfin.digital