Svoboda: Lže Moskva o covid-19? Ruské statistiky budí pochyby

KOMENTÁŘ KARLA SVOBODY | Rusko je v těchto dnech jednou z nejsledovanějších zemí, co se týče rozšíření koronavirové nákazy. Není divu, každý den se tam objevilo přes deset tisíc nově nakažených. Covid-19 se nevyhnul ani prominentům ruského režimu, premiér Michail Mišustin byl hospitalizován, nákazu potvrdila i ministryně kultury Olga Ljubimova či viceprezident Lukoilu Leonid Fedun. Koronavirus řádil také v okolí Vladimira Putina, nejprominentnějším nakaženým se stal prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

K dnešnímu dni má Rusko podle tamních úřadů potvrzených více než 262 tisíc nakažených osob, hlavně v Moskvě a Petrohradě, zatímco v regionech je situace relativně lepší. Jedno číslo nicméně zarazí již na první pohled, ostatně stalo se také předmětem debat v zahraničním i ruském tisku, ale také poměrně hysterické reakce ze strany ruských představitelů.

Rusko deklaruje, že v souvislosti s covid-19 zemřelo dosud jen lehce přes dva tisíce lidí. Když tento údaj porovnáme například s Německem, které je obecně považováno za zemi, která pandemii celkem dobře zvládla, a která při nižším počtu nakažených (cca 171 tisíc) uvádí více než trojnásobný počet zemřelých (7634), je zřejmé, že něco nesedí. Rusko zároveň hlásí extrémně vysoký počet vyléčených. Alespoň zvnějšku to tedy vypadá tak, že zatímco se lidé vyléčí z covid-19, umírají na cokoli jiného.

Koštoval: Státem sponzorované zabíjení a zastrašování jsou součástí ruské strategie

sinfin.digital