Pellegrini opouští potápějící se Titanik, Smer je vyčerpaný a skončí, míní politoložka

Slovenský Smer opouští její lídr v posledních parlamentních volbách a expremiér Peter Pellegrini. Dle svých slov stranu zanechává otci zakladateli, tedy Roberu Ficovi. „Nedokážu si představit společnou politickou budoucnost s Robertem Ficem. Jsou to dva světy,“ říká Pellegrini. Politoložka Olga Gyarfášová pro INFO.cz dodává: rozkol visel ve vzduchu už nějaký čas a je to konec jedné éry.

 

Pellegrini ve středu uvedl, že chce pokračovat ve standardní sociálně demokratické politice a že chce vybudovat zcela novou politickou formaci. Co nevíme, je, kolik politiků Ficovi ze Smeru přetáhne. Gyarfášová v této souvislosti připomíná, že ještě nedávno byl ve hře scénář, že Pellegrini Fica vystřídá řádnou cestou na sjezdu Smeru. „Nakonec se ale rozhodl stranu opustit,“ konstatuje Gyarfášová na konto dnešních událostí a soudí, že pro budoucnost slovenské politiky to může mít naprosto zásadní význam. 

Smer nebyl donedávna pouze suverénním hegemonem slovenské politiky, ale také subjektem, který čelil rozličným korupčním kauzám a zároveň byl prokazatelně napojený na oligarchické struktury v zemi. Právě tato zátěž, toto neblahé dědictví jejího zakladatele, stranu dlouhodobě oslabovalo. „Pellegrini nyní může celé toto břemeno z minulosti hodit za hlavu, ‚očistit se‘ a může vybudovat standardní sociálně demokratickou politickou stranu, kterou by Slovensko velmi potřebovalo,“ nepochybuje politoložka. Otázkou podle ní ale je, zda Pellegrini a další lidé, kteří s ním zřejmě ze Smeru odejdou, mají dostatečnou vizi. „Otázka také je, jak se zachovají regionální a místní struktury Smeru. Pokud přeběhnou k nové straně, bude to obrovský kapitál v podobě pevné a dlouhé roky budované infrastruktury,“ upozorňuje Gyarfášová.

Holec: Babiš může klidně spát. Chvilkaři si to nakonec rozdají s opozicí

sinfin.digital