Peking praská ve švech. Starosta chce obyvatele vyhnat do okolních provincií

Info.cz

ekb

Počet obyvatel Pekingu šplhá k 22 milionům. V čínském hlavním městě se tak tísní dvojnásobný počet obyvatel České republiky. Představa, že by se astronomické číslo mohlo v následujících letech ještě zvýšit, přivedla pekingského starostu na myšlenku přinutit lidi obývající hlavní město, aby se přesunuli do okolních provincií.

 

Podle posledního sčítání lidu v roce 2010 byl počet obyvatel Pekingu 19,6 milionů lidí. To je oproti roku 2000, kdy zde žilo 13,5 milionů lidí, nárůst o 44 procent. Podle dnešních odhadů se však Peking od roku 2010 opět rozrostl a v čínském hlavním městě žije na 22 milionů obyvatel.

S rozpínáním obyvatelstva se pojí řada závažných problémů, jako jsou nekonečné dopravní zácpy a silné znečištění ovzduší. Nový pekingský starosta se proto rozhodl udělat bobtnání Pekingu přítrž a přislíbil, že metropoli zbaví všech funkcí, které s jejím postavením hlavního města nijak nesouvisí. Tuto myšlenku pekingský starosta Cai Qi přirovnal k „odlupování listů zelí“ a slibuje si od ní „zeštíhlení a zefektivnění“ hlavního města.

Politici mi kradou slova. Odsoudili mě za něco, co dnes říká každý, tvrdí Vandas

sinfin.digital