Obama ho chtěl zrušit, Trump s ním počítá. V Guantánamu chce věznit teroristy z Islámského státu

Info.cz

ekb

Bílý dům se blíží k dokončení prezidentského výnosu, podle kterého by bojovníci Islámského státu mohli být drženi ve věznici Guantánamo na Kubě. Donald Trump tak plánuje zrealizovat svá dřívější prohlášení, že oživí fungování kontroverzní teroristické věznice, přestože se Barack Obama snažil o její uzavření. Američtí bezpečnostní úředníci ale varují, že by zadržování podezřelých z napojení na organizaci Islámský stát mohlo ohrozit samotný boj Spojených států proti této teroristické organizaci operující na území Sýrie a Iráku.

Návrh exekutivního příkazu, který by už brzy mohl spatřit světlo světa, má k dispozici list The New York Times. Uniklý dokument v současné době koluje mezi národními bezpečnostními experty, kteří k němu mají vznést své připomínky.

Návrh počítá mimo jiné s tím, že by ve věznici Guantánamo, kterou pro osoby podezřelé z terorismu v roce 2002 zařídila administrativa prezidenta George Bushe, mohla sloužit také k zadržování bojovníků samozvaného Islámského státu. Příkaz by tak zavázal ministra obrany Jima Mattise, aby Guantánamo využil k zadržení podezřelých z členství v „Al-Kajdě, Talibanu a přidružených sil, včetně jednotlivců a skupin napojených na Islámský stát“.

Obamův sen o uzavření Guantanama se rozplynul. Přemístění dalších 19 vězňů nestačí

sinfin.digital