„Le Penová neví, co chce. Její program jsou jen holé výkřiky,“ říká francouzský ekonom pro INFO.CZ

Lucie Bednárová

Pokud se stane příští francouzskou prezidentkou, Francii a Evropu čekají nejspíš napínavé časy. Ekonomové si stěžují, že šéfce radikální a nacionalistické Národní fronty Marine Le Penová chybí jasný program a některé z jejích nápadů můžou mít na domácí hospodářství katastrofální dopady. Myslí si to i francouzský ekonom Christopher Dembik, který před jejím vítězstvím varuje. Je ale zároveň přesvědčen, že Francouzi ve volbě dají přednost aktuálně největšímu soupeři Le Penové, kterým je nezávislý kandidát a bývalý ministr hospodářství Emmanuel Macron. „Je trochu jako Američan,“ říká na jeho adresu.

Velké finále dvoukolových prezidentských voleb ve Francii se pravděpodobně odehraje mezi kandidáty, kteří nereprezentují tradiční francouzské politické strany. Znamená to, že se Francie mění?

Svým způsobem ano, ale nezapomeňme, že Emmanuel Macron, který kandiduje jako nezávislý, byl členem Socialistické strany a také vlády. Lidé ve Francii jsou už unavení okoukanými tvářemi politiků, kteří pořád dokola usilují o prezidentský úřad, a chtějí něco nového. Změny nás tedy čekají.

Kdo je Christopher Dembik?

Ekonom Christopher Dembik je od roku 2014 členem týmu dánské investiční banky Saxo Bank. Před tím pracoval jako analytik francouzského velvyslanectví v Tel Avivu. Zaměřuje se na makroekonomické trendy, politiku centrálních bank, evropskou ekonomiku i domácí ekonomickou politiku. Pravidelně uvádí sloupky pro televizní pořady na kanálu France 24 a je spisovatelem. Vystudoval fakultu mezinárodních studií na Scienes Po Paris.

Marine Le Penová ale přece není nová tvář. Radikální Národní frontu vede od roku 2011 a už před tím v politice působila.

To je pravda a lidé to vědí. I z tohoto důvodu si myslím, že má větší šanci na vítězství Macron, který je bezpochyby nejméně okoukanou tváří.

Francouzské volby znervózňují trhy, které se obávají právě vítězství radikální pravice v čele s Le Penovou. Z čeho ta nejistota vychází?

Trhy jsou opatrné, protože mají ještě v živé paměti, co se stalo s brexitem a také se zvolením a nástupem Donalda Trumpa do úřadu amerického prezidenta. Podle mne za to může také to, že příliš dobře neznají francouzský politický systém. Le Penová nemá ve druhém kole šanci získat nadpoloviční většinu hlasů, a já jsem proto na 100 % přesvědčen, že se příští francouzskou prezidentkou nestane. Pokud se mne zeptáte proč, tak odpovím, že matematicky vzato, nezíská dostatečnou podporu.

sinfin.digital