Nové důkazy. Rusové úmyslně bombardovali nemocnice

Aneta Bednářová

Civilní obyvatele v Sýrii nebombardujeme, tvrdí dlouhodobě Rusko. Podle posledních důkazů se ale zdá, že prezident Putin buď cíleně lže, nebo neví o útocích svojí armády. Na největší nemocnici v syrském Aleppu totiž dopadaly ruské bomby opakovaně, jak potvrzují očití svědkové, kamerové záběry i nové forenzní simulace.

Ruští generálové opakovaně tvrdí, že na syrské nemocnice neútočí. Podle satelitních záběrů a videí z bezpečnostních kamer je ale zřejmé, že na nemocnice utrpěly několik bombových útoků, při kterých Rusové použili prý i zápalné výbušniny a ničivé kazetové bomby.

Kompletní analýza útoků se objevila v materiálu Breaking Aleppo, který vydala Atlantická rada tento týden. Není zřejmě náhodou, že materiál se objevil krátce poté, co americký prezident Donald Trump začal zvažovat větší spolupráci s Ruskem, která by podle některých analytiků mohla zahrnovat i částečnou podporu při vojenské operaci v Sýrii.

„Po celou dobu bitvy o Aleppo byla opakovaně porušována lidská práva. Nyní můžeme díky důkazům potvrdit, že útoky cílily na civilní cíle, například nemocnice, což ale ruské Ministerstvo obrany opakovaně popíralo,“ potvrzuje pro New York Times expert na digitální forenzní výzkum z Atlantické rady Eliot Higgins.

sinfin.digital