FOTOGALERIE: Z luxusního letoviska strašidelné betonové ruiny. Jakou má šanci stát se znovu rájem?

Info.cz

sta

Azurově modré moře a zlatě se třpytící písek na plážích obklopuje v zátoce Famagusta na východě Kypru kdysi jedno z nejvyhledávanějších letovisek světa. Dovolenou tu trávila třeba Brigitte Bardottová, Elisabeth Taylorová, Raquel Welchová nebo Richard Burton. Už od 70. let ale místo, které za tu dobu značně změnilo podobu, obývají jen vojenské jednotky. Severní Kypr je nyní ale nakloněn myšlence vrátit městu původní lesk.

Hotely, bulváry a krásné pláže na pobřeží Středozemního moře lákaly na východ Kypru tisíce turistů. V roce 1970 bylo středisko Varoša dokonce na špici žebříčku oblíbenosti mezi řeckými turisty. V průběhu 70. let let se pak stalo jednou z nejoblíbenějších letních destinací světa.

Tedy až do srpna roku 1974, kdy přímořské letovisko museli turisté opustit takřka během pár minut, když do městečka vjely tanky. Před druhou invazí tureckých vojáků muselo okamžitě prchnout zhruba 40 tisíc kyperských Řeků. I v hotelových pokojích tak zůstaly osobní věci hostů, na stolech v restauracích jen odložené příbory.

Jednotky vojáků Organizace spojených národů hlídají opuštěné turistické předměstí města Famagusta i nyní. Do míst, která si kdysi užívali turisté z celého světa, dnes veřejnost nesmí, protože se stala nepřístupnou vojenskou zónou. Leží přímo na tak zvané zelené linii, která dělí středomořský ostrov na turecký Severní Kypr a řecký jih.

Město duchů pod hrozbou palby

Betonové kolosy dnes chátrají a působí jako trosky, kterými se prohání vítr. Středisko je obehnané ostnatým drátem a případné návštěvníky mají odradit výhrůžné cedule. Na plážích postavili vojáci namísto dřívějších slunečníků hlídkové věže.

sinfin.digital