"Vyrazíme z těch hadů duši." Rusko miluje oslavné písně o žoldácích v Sýrii

ČTK

Rostoucí popularitě se na internetu těší písně o hrdinských činech a životě ruských žoldáků válčících v Sýrii na straně vládních vojsk. Některé písně nahráli vojáci působící ve službách nejznámější ruské soukromé společnosti Vagner bývalého velitele jednotky speciálních sil Dmitrije Utkina na cvičišti Molkino, další už poslali ze Sýrie, napsal ruský internetový list Gazeta.ru.

Například v jedné písni se zpívá o dobytí Palmýry. Líčení, vyšperkované vulgarismy, se vede v první osobě množného čísla za prostinkého kytarového doprovodu. "Náš transportér je celý omlácený, ale šlape dál, bijeme islamisty proklaté, vyrazíme z těch hadů duši. Za rovinou se tyčí hory, vede přes ně průsmyk a za ním už je Palmýra...," praví se v textu.

Ruští žoldáci podle autora bojují v Sýrii za mír stejně jako jejich dědové. A také - v geopolitické odbočce - slibuje zopakovat na zdech Bílého domu ve Washingtonu akci umělecké skupiny Vojna, která na zdvíhací most před sídlem tajné služby v Petrohradu namalovala obří falus.

Neznámý zpěvák dále slibuje, že pádem starobylého města válka skončí, i když dobyvatelé, kteří pomohli rozbít okovy syrských sokolů, se nejspíše žádných medailí nedočkají - na rozdíl od peněz, ženských a vína, které na ně čekají ve vlasti.

A pak už následuje návrat do Krasnodarského kraje. Asi je třeba upozornit, že právě v tomto kraji na jihu Ruska se nalézá cvičiště Molkino. Na Molkino odkazuje i další píseň v podání soukromé vojenské společnosti Vagner, avšak nutno dodat, že text i hudbu už před lety složil písničkář Vladimir Mazur, který podle svého oficiálního životopisu spolupracuje s organizacemi sdružujícími veterány afghánského tažení a pravidelně koncertuje u armádních jednotek.

sinfin.digital