Damoklův meč nad Trumpem. Kvůli podezření o jeho vazbách na Rusko se mluví o impeachmentu

Eliška Kubátová

Od inaugurace Donalda Trumpa neuběhl ani měsíc a už se začíná spekulovat o možnosti vyvolat proti němu proces impeachmentu, který může vyústit v jeho odvolání z funkce prezidenta. Možnost ústavní žaloby začínají v posledních dnech skloňovat někteří zástupci Demokratické strany a objevuje se i v prohlášení amerických odborníků, včetně držitele Nobelovy ceny za ekonomii Paula Krugmana. Důvodem je sílící podezření ohledně vazeb prezidenta a jeho nejbližšího okolí na Rusko. Podle českých amerikanistů je v tuto chvíli impeachment nepravděpodobný, ne však nemožný. Demokraté by s ním mohli uspět, pokud by se na veřejnost dostaly další důkazy, které by propojení Trumpa a jeho lidí s ruskými tajnými službami a Kremlem potvrdily. 

„Zatím bych neřekl, že je scénář impeachmentu pravděpodobný, ale možný určitě je,“ řekl pro INFO.CZ  amerikanista Jakub Lepš. „Pokud by se potvrdila podezření, že Donald Trump a jeho lidé věděli o tom, že Rusko hodlá zasáhnout americké prezidentské kampaně a nic proti tomu neudělali a nedistancovali se od toho, poté si troufnu tvrdit, že je to potenciální důvod zahájit proces impeachementu,“ vysvětluje.

Známý americký spisovatel a držitel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman má ale jasno. S ohledem na některé okolnosti, jako je právě komunikace mezi Trumpem a členy jeho štábu předvolební kampaně s ruskými představiteli, je vyvolání impeachmentu podle něj nevyhnutelné. „Kdybych byl Demokrat, slyšení v rámci impeachmentu by už byly v plném proudu,“ napsal včera na twitteru.

Skandál s „ruskou linkou“ v Bílém domě sílí, vyšetřování chtějí i republikáni. Hrozí Trumpovi konec?

sinfin.digital