Juncker má zaječí úmysly. Z čela Evropské komise možná odejde už v březnu

Info.cz

bel

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který představuje jednoho z nejmocnějších úředníků v EU, už dříve oznámil, že nebude znovu usilovat o pětiletý mandát. Podle italského deníku La Repubblica to ale vypadá, že by z čela Komise mohl odejít už mnohem dříve – dokonce už příští měsíc. Deník spekuluje, že by ho v takovém případě mohl nahradit jeden z jeho dosavadních místopředsedů Fin Jyrki Katainen nebo Nizozemec Frans Timmermans.

Není za tím skandál, kritika, ani únava. Dosavadní šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker svůj odchod zvažuje kvůli politice a neúspěchu prosadit svou představu o fungování EU. Na březnovém zasedání evropských premiérů a prezidentů v Římě, které proběhne u příležitosti 60. výročí podpisu zakládajících smluv, má totiž Komise přijít s důležitým strategickým dokumentem nastiňujícím další vývoj v EU.

Vzhledem k tomu, že se v celé řadě klíčových zemí v Evropě blíží volby, někteří z jejich lídrů by proto byli raději, kdyby takový papír zůstal v šuplíku a dále nečeřil už tak rozbouřené vody. Junckera o to údajně požádal nizozemský premiér Mark Rutte. V Nizozemsku proběhnou volby v polovině března a reálně šance na vítězství v nich má antiislámský a euroskeptický Geert Wilders.

sinfin.digital