Češi budou žít déle. Rekordmany ale budou obyvatelé Jižní Koreje

kris

Délka života v Česku roste. Ženám se do roku 2030 prodlouží očekávaná délka života zhruba o tři roky a mužům dokonce o šest let. Vývoj v Česku se nijak dramaticky neliší od celosvětového trendu. Rozdíly v délce života mezi muži a ženami se budou postupně zmenšovat. A někde bude zcela běžné slavit devadesáté narozeniny. 

Čeští muži se podle vědců v roce 2030 v průměru dožijí 80 let, ženy ještě o čtyři roky déle. Mezi vyspělými zeměmi je Česko i tak na chvostu, přestože by se podle těchto čísel měla délka života u můžu prodloužit o pět let a u žen o čtyři roky.

Podle studie Světové zdravotnické organizace a Královské univerzity v Londýně se budou dožívat vůbec nejvyššího věku na světě ženy z Jižní Koreje, které budou mít očekávanou průměrnou délku života nad 90 let. Výzkum analyzoval délku života ve 35 vyspělých zemích.

Image and video hosting by TinyPic

„V Jižní Koreji zafungovalo především to, že mají dobré vzdělání, stravu i zdravotnictví. Daří se jim bojovat s vysokým tlakem a míra obezity je jedna z nejnižších na světě,“ řekl profesor Majid Ezzati pro BBC.

Přední příčku v očekávané délce života prozatím zaujímalo u žen Japonsko, teď by ho v tomto ohledu kromě Jižní Koreji měla překonat ještě Francie. U mužů se Japonsko ze 4. příčky propadne zřejmě až na 11. ze zkoumaných zemí. 

sinfin.digital