Nebezpečí už i ze vzduchu. Islámský stát podnikl od začátku roku 113 dronových útoků

MIA

Nejsou to jen armády významných světových vojenských mocností, které neustále inovují svůj zbrojní arzenál. S novinkami se učí pracovat i jejich protivníci. Konkrétně teroristická organizace Islámský stát zaznamenala v posledních měsících znepokojivý posun na poli dronových útoků.

Loni na podzim zabil dron Islámského státu dva kurdské vojáky. Ti jej zachytili a vzali s sebou na základnu k bližšímu prozkoumání, jak informuje s odkazem na Protiteroristické centrum vojenské akademie ve West Pointu americký server Daily Beast. V těle dronu byla ovšem nastražená trhavina a výbuch ani jeden z Kurdů nepřežil.

Podobné akce nemají v měřítku bojových operací z dlouhodobého hlediska hlubší význam, jelikož lze očekávat, že příště vojáci podezřelý dron zneškodní z bezpečné vzdálenosti. Teroristé ale od zmíněného výbuchu dronu v říjnu 2016 dosáhli na poli nepilotovaných strojů znepokojivého pokroku, jelikož změnili strategii.

„Je vidět, že Islámský stát může udeřit s malým množstvím munice a překvapivou přesností v místech, která byla dosud považována za bezpečná. Tento fakt strategicky nic nemění, ale znamená to, že vojáci budou muset dávat pozor i na to, co se děje nad jejich hlavami a nejen na nebezpečí na zemi, což už je tak hodně práce,“ tvrdí vojenský analytik Nick Waters, který na téma dronů v rukách ISIS publikoval podrobný článek na serveru Bellingcat.

Od začátku roku 2017 použil Islámský stát drony proti nepříteli podle informací webu MotherBoard celkem 113krát. Za rozmachem stojí současná cenová dostupnost techniky tohoto typu, stejně jako fakt, že se drony po útoku vracejí zpět k teroristům.

Ti pomocí podomácku vyrobených plastových zásobníků a výbušnin bombardují nepřítele ze vzduchu, aby následně nepilotované stroje zase stáhli. Dokazují to i videa, která Islámský stát za účelem propagandy uveřejnil na internetu.

sinfin.digital