3 důležité věci ze světa, které se dějí právě teď

ČTK

luš

Americký prezident Donald Trump chce razantně navýšit výdaje na obranu. Po oficiálním zahájení odchodu Velké Británie z EU už zřejmě nebudou mít občané EU automaticky právo na trvalý pobyt v zemi. Co dalšího se dnes dělo za českými hranicemi? 

Vojenská velmoc číslo jedna

Spojené státy už nyní okupují první příčku v žebříčku výdajů na obranu. Do armády investují nejvíce ze všech zemí na světě. Novému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi to ale nestačí a plánuje objem finančních prostředků na obranu navýšit o 54 miliard dolarů. Potřebné finance chce získat prostřednictvím škrtů v jiných oblastech. Šetřit se má hlavně v programech zahraniční pomoci a v těch zaměřených na ekologii. Například Agentura pro ochranu životního prostředí by mohla přijít o desítky miliard dolarů. 

Cizinci budou mít v Británii utrum

Britský deník The Telegraph dnes přišel s tvrzením, že premiérka Theresa Mayová v březnu po oficiálním zahájení jednání o odchodu Británie z Evropské unie oznámí, že končí volný pohyb osob pro nové imigranty z ostatních unijních zemí. Občané EU, kteří přijedou do Británie, by už tak neměli automaticky právo na trvalý pobyt v zemi.

sinfin.digital