Akce Islámský stát. Pentagon představil Trumpovi plán na „rychlé zničení" radikálů

ČTK

raz

Americké ministerstvo obrany předložilo prezidentovi Donaldu Trumpovi předběžný plán opatření nutných k porážce organizace Islámský stát (IS). Oznámil to mluvčí Pentagonu Jeff Davis s tím, že jde o plán na „rychlou porážku" džihádistů. Plán, který dnes ministr obrany James Mattis představil na zasedání Národní bezpečnostní rady (NSC), patrně povede k rozšíření americké vojenské přítomnosti v Sýrii, uvedla agentura AP.

Podle Davise se rámcový plán nezaměřuje jen na pozice IS v Sýrii a v Iráku, ale i ve zbytku světa. „Je to obšírný plán. Je globální. Není jen vojenský," řekl Davis s tím, že podrobnosti strategie jsou tajné.

Trump ihned po nástupu do funkce 20. ledna dal ministerstvu obrany zhruba měsíc na to, aby představilo bojovou strategii nutnou k celkovému zničení IS, což bylo jedním ze stěžejních slibů jeho předvolební kampaně. Během ní opakovaně kritizoval svého předchůdce Baracka Obamu, který podle něho věnoval boji s terorismem málo financí a přispěl k rozmachu IS.

Podle AP obsahuje Mattisem prezentovaný plán některé prvky, které nová administrativa zdědila z Obamovy strategie, na druhé straně však zřejmě povede k vyššímu vojenskému nasazení v Sýrii.

sinfin.digital