Američané odpovídají na testy KLDR. V Jižní Koreji začali rozmísťovat protiraketový štít THAAD

ČTK

raz

Den poté, co Severní Korea odpálila čtyři balistické rakety, začaly dnes Spojené státy na jihokorejském území rozmisťovat části kontroverzního protiraketového šítu THAAD. S odvoláním na americkou armádu o tom informovala agentura AP. Severokorejská média dnes také oznámila, že cílem balistických raket bylo případné zasažení amerických základen v Japonsku. Situaci kolem KLDR bude podle agentury AFP ve středu řešit na svém zasedání Rada bezpečnosti OSN.

O rozmístění štítu THAAD už v únoru jednal v Soulu na své první zahraniční cestě ve funkci americký ministr obrany James Mattis. Proti záměru vybudovat protiraketový štít na jihokorejském území protestují Čína a Rusko, které již dříve varovaly, že přijmou blíže neupřesněná protiopatření. Mattis ale prohlásil, že žádná jiná země si nemusí kvůli štítu THAAD dělat obavy.

Soul a Washington počítají s tím, že systém THAAD by měl být plně funkční do konce tohoto roku. Dnes začal Washington na jih Korejského poloostrova přesouvat mimo jiné odpalovače raket.

„Pokračující provokace ze strany Severní Koreje, včetně včerejšího odpálení několika raket, jen potvrzuje prozíravost loňského rozhodnutí umístit v Jižní Koreji THAAD," uvedl admirál Harry Harris, velitel americké Tichomořské flotily.

Rozmisťovat začaly USA v Jižní Koreji části štítu pouhý den poté, co KLDR odpálila čtyři balistické střely. Komunistická vláda tak reagovala na společná cvičení, které Jižní Korea a Spojené státy zahájily minulý týden. Incident odsoudily jak místní regionální mocnosti Čína, Japonsko a Jižní Korea, tak USA a západní státy, jako jsou Británie a Francie.

Severokorejská státní média uvedla, že cílem testu raket bylo v případě nutnosti zasáhnout základny „imperialistických sil agresora USA" v Japonsku. Na japonských ostrovech v současnosti působí kolem 54.000 amerických vojáků. Všechny rakety dopadly ve skutečnosti do moře, tři z nich ale do výlučné ekonomické zóny Japonska.

sinfin.digital