Takto se hackeři CIA mohli nabourat i do vaší televize. WikiLeaks zveřejnily tisíce tajných dokumentů

lup

„Pokud se do toho dá nabourat, nabouráme se.“ Asi tak uvažovali hackeři americké CIA. Jejich zájmu neunikaly jen „tradiční“ cíle jako počítače a mobily, ale i zařízení jako televize připojené k internetu. Naznačují to podle deníku The New York Times tisíce dokumentů, které zveřejnila stránka WikiLeaks. Pokud jsou autentické, jedná se dle novinářů zmíněného listu o mimořádně výbušnou informaci a nejrozsáhlejší únik z archivů CIA.

Jen máloco může být pro špiony horší, než když někdo odkryje jejich taktiku a prostředky. WikiLeaks to zřejmě udělala a rovnou v bezprecedentním rozsahu – skrze tisíce dokumentů, které CIA bedlivě střežila.

Jen v první várce se nachází 7 818 dokumentů a 943 elektronických příloh. Dohromady prý ukazují, jak sofistikovaný software a postupy CIA při prolamování soukromí používala nebo vyvíjela. Data jsou z let 2013 až 2016.

CIA podle uniklých dokumentů cílí například na populární chatovací aplikace, které jsou k nalezení skoro v každém chytrém telefonu. Zařízení běžící na systému Android tajné služby umí nabourat do té míry, že můžou nerušeně zaznamenávat textové zprávy i zvuk. Neunikly prý ale ani produkty Applu nebo Microsoftu a systémy soukromých společností v USA i v Evropě. Nabourat se skrze škodlivý software bylo prý dokonce možné do televizí společnosti Samsung, které se stávaly skrytým záznamovým zařízením, zatímco jejich majitelé mylně žili v domnění, že jsou vypnuté.

WikiLeaks doslova píše o hackerské divizi o pěti tisících lidech, která se postupně vymanila z někdejšího systému dohledu a která si sama vybudovala systém paralelní ke konkurenční NSA. Její hackeři prý při vývoji škodlivých programů zpracovali stovky milionů řádek počítačového kódu.

sinfin.digital