„Koka nás živí.“ Kolumbie jí loni vypěstovala rekordní množství

ČTK

V Kolumbii se loni pěstovalo nejvíce koky od roku 1994, proti roku 2015 nárůst činil 18 procent. S odkazem na úterní zprávu Bílého domu o tom dnes informovala agentura AP. Koka tak odhadem pokrývala 188 tisíc hektarů, což je pro srovnání téměř čtyřnásobně větší rozloha, než jakou má Praha.

Většina koky se pěstovala v odlehlých oblastech na jihu země. Místní rolníci, kteří desítky let žili pod nadvládou levicových povstalců, napjatě čekají na společný plán vlády a povstalců, který by měl umožnit, aby s pěstováním koky přestali a začali pěstovat legální plodiny.

Kolumbijská vláda loni podepsala mírovou dohodu s povstaleckou organizací Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC), aby ukončila válku, která si vyžádala na 200.000 lidských životů. Obě strany se také mimo jiné dohodly na rozvoji zemědělských oblastí.

„Listy koky nás živí,“ vysvětluje devětačtyřicetiletý Eduardo Espinosa, který koku pěstuje už 17 let. „Pěstování nás jen vyčerpalo, vystavilo nás nepříjemné pozornosti a připravilo nás o iluze,“ dodává.

sinfin.digital