Americký futurolog chystá revoluci v medicíně. Lidem chce transplantovat vypěstované orgány

ČTK

luš

Za deset let bude běžné transplantovat lidem orgány vypěstované z jejich vlastních buněk, je přesvědčen americký vynálezce, spisovatel a futurolog Ray Kurzweil. Řekl to na veletrhu výpočetní techniky CeBIT v německém Hannoveru. Optimistický je, i pokud jde o další oblasti moderní techniky.

Dnes může být podle Kurzweila situace pro lidi, kteří potřebují transplantaci velmi těžká. Jsou zařazeni do pořadníku a často se stane, že zemřou dřív, než se pro ně najde vhodný orgán. I když dopadnou dobře, orgán se najde a transplantace se podaří, musejí brát imunosupresiva, aby jejich tělo nový orgán neodmítlo.

To vše se podle devětašedesátiletého Američana, který se podílí mimo jiné i na projektech budoucnosti ve společnosti Google, v příštích letech změní. Pokrok v počítačových a dalších technologiích podle něj přinese revoluci do medicíny.

„Už nyní jsme schopni pěstovat orgány s DNA pacientů. Spolupracuji s firmou, kde pěstujeme srdce, plíce, ledviny. Jsme schopni je úspěšně voperovat zvířatům,“ uvedl Kurzweil. Cesta z oblasti, která se dnes možná jeví jako science fiction, do reality přitom podle něj nebude dlouhá.

sinfin.digital