Apple chce do rozjetého vlaku. Přiznal zájem o „samořídící“ auta

Info.cz

Po více než roce spekulací technologický gigant odkrývá karty. Pětistránkový dopis jednoho ze šéfů firmy adresovaný úřadům zodpovědným za bezpečnost provozu v USA ukazuje, že firmu zajímá potenciál schovaný na rostoucím trhu s auty, která nepotřebují řidiče.

Zasvěcené zdroje to označují za dosud nejsilnější potvrzení zájmu ze strany Applu. „Společnost skutečně hodně vkládá do „učení“ strojů a automatizace v mnoha oblastech včetně dopravy,“ napsal zmíněný Steve Kenner. „Pokud to bude správně provedeno, můžou autonomní auta velmi obohatit lidský život – můžou zabránit milionům havárií a tisícům obětí na životech každý rok,“ pokračuje zástupce Applu.

Firma na regulátory naléhá, aby odvětví nezatížili přílišnými regulacemi, co se týče testování, a apeluje, aby zavedení výrobci a nováčci v oblasti měli stejné férové podmínky.

Apple si dobře uvědomuje, že auta schopná provozu bez řidiče jsou budoucností, a nechce logicky přijít o lukrativní byznys. Analytici očekávají, že do budoucna takové stroje nahradí miliony řidičů ve veřejné dopravě nebo v taxislužbách.

sinfin.digital