iPhone slaví 10. narozeniny. Jak se v průběhu let proměnil?

Info.cz, Michal Benatzky

Svět si připomíná výročí výrobku, kterému do velké vděčíme za záplavu všemožných chytrých zařízení kolem nás. Nebýt iPhonu těžko říct, jestli by si dnes ráno nekěteří z nás vyčistili zuby chytrým elektrickým kartáčem a zvážili se chytrou váhou poté, co si na zápěstí připnuli chytré hodinky.

Na počátku všeho byl smartphone, jenž na den přesně přes 10 lety zcela redefinoval tehdejší šéf Applu Steve Jobs. V současné době je v prodeji už desátá generace kultovního telefonu. Teď by bylo dojemné vylíčit, jak strastiplnou cestou si smartphone s nakousnutým jablkem ve znaku prošel. Nebyla by to ale pravda, iPhone byl totiž hit od první chvíle.  

Jaké byly začátky?

Všechno to začalo v roce 2007, kdy Steve Jobs světu iPhone představil vůbec poprvé. První majitele uhranulo především velmi jednoduché a intuitivní ovládání, které nevyžadovalo do té doby standardní stylus, neboli elektronickou tužku. iPhone se ovládal jen prstem. Steve Jobs totiž stylusy nesnášel.

V létě roku 2008 představil Apple první upgrade. iPhone 3G dostal oproti svému předchůdci navíc GPS model, v dnešní době absolutní samozřejmost. Poprvé se navíc iPhone začal prodával i v České republice.

Opět rok na to se ukázal vylepšený iPhone 3GS. Ten dostal výkonnější procesor a dvojnásobnou paměť. Premiéru měla také podpora natáčení videa. 

sinfin.digital