Jak se před 46 lety zrodil e-mail a pár zajímavých čísel o tom největším v Česku

Jakub Čížek

Český Seznam si dnes připomíná rok od úmrtí Raye Tomlinsona, otce dnešních e-mailů, a pochlubil se hromadou čísel o svém pošťákovi, který i přes dravou konkurenci ze strany Gmailu a Outlooku.com zůstává neotřesitelnou jedničkou s osmi miliony aktivních schránek.

Ale pěkně popořadě. Kdo to sakra byl Raymond Tomlinson? Narodil se v roce 1943, vystudoval MIT a jako jeden z mnoha stovek mladých inženýrů se podílel na výstavbě americké sítě ARPANET, která se v 80. letech minulého století pozvolna proměnila v současný internet.

Kdyby se Tomlinson ve své pracovní době věnoval jen tomu, co měl oficiálně nařízeno, dnes by jej nikdo neznal, budiž ale motivací pro všechny, že občasná rebelie má svůj smysl. Raymond se jednoduše s kolegy podíval, jak funguje tehdejší e-mail a rozhodl se, že jej vylepší.

Tedy, aby bylo jasno, na sklonku 60. let žádný e-mail neexistoval. Byly tu jen obří mainframy – sálové počítače, ke kterým se uživatelé připojovali přes primitivní terminály, a programy jako MAILBOX a SNDMSG, které umožňovaly těmto uživatelům mezi sebou posílat textové zprávy.

Celý článek najdete na webu živě.cz.

sinfin.digital