Konec dopravního hororu v Praze? Lék budou o víkendu hledat odborníci z celého světa

Kristína Paulenková

Všudypřítomná auta, smog, nenavazující doprava a věčný boj o parkovací místa – tak popisují někteří Pražané i mimopražští cestování po hlavním městě. To, že má Praha problém s dopravou, není žádná novinka. Přizpůsobit město se středověkým centrem nárokům dnešního provozu je čím dál těžší. Špičkoví IT specialisté si myslí, že o víkendu mohou najít řešení alespoň na některý z dílčích problémů. 

Před nedávnem zveřejnila společnost Deloitte analýzu dopravy v Praze a nastínila hlavní priority, aby byl provoz v budoucnosti snesitelný. Pomoci by mohla kromě klasických řešení, která se nabízejí, jako jsou dostavba vnějšího i vnitřního Pražského okruhu a vybudování přímého spojení na Letiště Václava Havla, také strategie smart city. Na té už pracují v řadě světových měst.

Smyslem konceptu smart city je zefektivnit fungování města za pomoci digitálních, informačních a komunikačních technologií. Součástí strategie není jen doprava, ale také ekonomika či životní prostředí. 

O konceptu smart city se v souvislosti s Prahou mluví již několik let. Zatím je v české metropoli ale pouze jen několik chytrých odpadkových košů a chystají se chytré lavičky či fotky. Řešení pro dopravu vázne. Parkování je horor. 

sinfin.digital