Konec stresů z parkování. Na volné místo vás navede „chytré město“

Info.cz

Řidiči kroužící kolem bloků jen proto, aby zaparkovali, tvoří až 1/3 veškerého automobilového provozu v Moskvě. Uvádí to studie IBM. Intenzita tamní dopravy přitom nechvalně vede světové žebříčky. Čísla pro Prahu a další česká města se zatím dají jen odhadovat, ale můžou být podobná. To by se v dohledné době mohlo změnit. 

Amsterdam, Vídeň a teď už i Praha, Brno, nebo třeba třicetitisícový Písek. Stále více měst zavádí moderní technologie s přívlastkem „smart“, které ale mají ryze praktický dopad na jejich fungování. Ať už jde o elektronické platby v hromadné městské dopravě, pomoc při parkování nebo svoz odpadu. „To co Česko umí, je vymýšlet dobré technologie, ale neumíme je dostat k lidem“ – to je podle tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy jeden z důvodů, proč Česko západním zemím zatím hůř konkuruje.

„Smart“ je dnes sice téměř vše, jen státní správa by mohla prý víc zabrat. A protože platí staré pořekadlo „škola, hrou“, chce vládní tajemník, aby jednotlivá města mezi sebou soutěžila a mohla se tak chlubit novými technologiemi. Ty pak můžou najít uplatnění jinde. „Vidím v tomto projektu základ pro řadu chytrých řešení, která budou aplikována do praxe“, dodává k projektu „Chytrá radnice“, ve kterém je Úřad vlády jedním z partnerů.

sinfin.digital