Německo vyráží do boje s facebookem a twitterem. Za nezákonné příspěvky hrozí pokuta až 50 milionů eur

ČTK

raz

Provozovatelům sociálních sítí, kteří nebudou důsledně postupovat vůči protiprávnímu obsahu, bude v Německu hrozit pokuta až 50 milionů eur (1,35 miliardy korun). Počítá s tím nový návrh, který dnes v Berlíně představil ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD).

Dosavadní snahy provozovatelů sociálních sítí, jako je Facebook nebo Twitter, nejsou podle Maase dostatečné. Facebook podle něj maže 39 procent protiprávního obsahu, který mu nahlásí uživatelé, Twitter dokonce pouhé jedno procento. Že to jde i jinak, dokazuje podle ministra spravedlnosti společnost Google, která na platformě YouTube maže 90 procent videí, která porušují německé zákony.

„Z toho je jasné, že musíme zvýšit tlak na sociální sítě," je přesvědčen Maas. Jeho návrh, který jde nyní do připomínkového řízení, počítá s tím, že sociální sítě i další internetové platformy na sdílení obsahu budou muset dodržovat závazné standardy. Ty mají všem uživatelům umožnit jednoduše a kdykoliv nahlásit obsah, který je v rozporu se zákonem. Sociální sítě musejí takové stížnosti okamžitě přezkoumat a zjevně trestné příspěvky do 24 hodin smazat. Nestačí přitom smazat jen originální příspěvek, ale všechny další se stejným obsahem, které mezitím uživatelé sdíleli.

sinfin.digital