Značkování seniorů v Japonsku. Vychytávka, která zachrání životy, nebo jen naruší soukromí?

Info.cz

Japonské město Iruma poblíž Tokia přichází s neobvyklým nápadem. Rodinám s důchodci, kterým kvůli nemoci nebo špatné paměti hrozí bloudění po městě, rozdává speciální nálepky s jedinečným kódem. Fungují tak trochu jako mikročipy pro zvířata, jen mnohem šetrněji. 

Nálepky s QR kódy mají asi měsíční životnost, dají se připevnit na nehet nebo třeba na klíče. Když je u sebe senioři nosí a ztratí se, kolemjdoucí mohou pomocí aplikace v telefonu zavolat úřadům v příslušném městě. Mohou tak zabránit dalšímu trápení seniorů nebo dokonce zachránit jejich život.

Spása pro stárnoucí generaci?

V zemi, kde populace stárne rychleji než jinde, jde možná o převratný vynález. Demencí v Japonsku trpí okolo 4,6 milionu lidí. Města s pohřešovanými seniory mají reálný problém, Iruma je podle mluvčí sociální správy města Čche Sano typickým příkladem. Ve městě žije zhruba 39 a půl tisíce lidí, necelou desetinu z nich představují důchodci s demencí.  

Ze strany města nejde o první pokus o kontrolu nad seniory. V minulosti jim už rozdala zařízení GPS, starší obyvatelé je ale často zapomínali doma a systém proto příliš nefungoval. Do současného programu se zatím zapojilo jen deset rodin, úřady ale očekávají, že jejich počet do jara výrazně stoupne.

Velký bratr

Objevují se ale také velké výhrady kvůli ochraně soukromí. Někteří lidé se bojí toho, že se systém dá zneužít. Kód ztotiž teoreticky může načíst kdokoliv na ulici. Vedení města ale tvrdí, že se soukromými údaji nakládá bezpečně, jména ani adresa důchodce se v aplikaci nikdy neobjeví. Na úřad města tak v případě potřeby musí zavolat i policie, jinak se informace o nalezeném člověku nedozví.

„Pouze policii dáme část bližších informací, a to jen proto, aby se hledaný člověk mohl spojit se svou rodinou co nejrychleji,“ říká Čche Sano v rozhovoru pro televizi CNN. 

sinfin.digital