10 věcí, které jste o Coca-Cole určitě nevěděli

Že nejlépe chutná studená, zažene každou žízeň a že je nebezpečné ji kombinovat s bonbóny Mentos jste nejspíše věděli. Zkusíme vás ale pořádně překvapit dalšími zajímavostmi o Coca-Cole, o kterých jste možná neměli ani tušení. 

1. Konec kokainu 

Nebudeme vás trápit a ono datum vám prozradíme už na začátku. 1903, rok, kdy z Coca-Coly zmizel kokain. I když ho limonáda tehdy obsahovala jen devět miligramů na láhev, působil jako náhrada za alkohol. Paradoxně, v témže roce zahájila výrobu Pepsi-Cola, Coca-Coly největší rival.

2. Kde ji neseženete?

Na světě existují pouze dva státy, kde se Coca-Cola neprodává: Kuba a Severní Korea. Všude jinde ji v obchodech najdete.

3. Síla značky

Věděli jste, že hodnota značky Coca-Cola je odhadována zhruba na 83,8 miliardy dolarů. To je více, než kolik mají Pepsi, Budweiser, Subway a KFC dohromady.

4. Dvě slova, která platí v každém jazyce

Průzkumy uvádějí, že logo Coca-Coly bezpečně pozná až 94 procent obyvatel naší planety. Samotné slovo Coca-Cola je pak prý druhé nejuniverzálnější na světě, hned po slovu „ok".

5. Vánoce jsou tady

Obrázek Santa Clause, jak si ho větina lidí vybavuje, má také původ u Coca-Coly. Ta se snažila povzbudit své neveselé prodeje během chladných zimních měsíců, kdy o její produkty nebyl takový zájem jako v létě. Zkoušela různá vyobrazení, největší odezvu od veřejnosti měl až Santa z pera kreslíře Haddona Sundbloma z roku 1931.

sinfin.digital