11 příznaků stresu. Kolik jich máte vy?

Lucie Štěchová

Často se mluví o tom, že vyhnout se stresu v dnešní uspěchané a přetechnizované době ani nejde. Co se ale s tělem stane, když stres ve vašem životě překročí hranici únosnosti?

Zhoršení pleti

Čím více je tělo ve stresu, tím více se zhoršuje stav pleti. Někdy do takové míry, že se na obličeji mohou ukázat pupínky. Hlavní příčinou bývá zvýšená produkce stresového hormonu kortizolu, který ucpává póry, důsledkem čehož na obličeji vyraší akné. Pokud již tak trpíte akné, ve stresu se vám pleť mnohdy ještě zhorší.

Tendence k rudnutí

Člověk, který je ve stresu, se více potí a má tendenci k rudnutí i v okamžiku, kdy se vůbec nehýbe. Stres totiž narušil vnitřní rovnováhu v těle a to není schopné se samo ochlazovat v situacích, v nichž je to potřeba.

Zvýšená únava

Vystresovaný jedinec se cítí vyčerpaný i tehdy, kdy nevyvíjí žádnou aktivitu. Je to dáno tím, že stresový hormon kortizol v jeho těle převýšil množství hormonu adrenalinu. Tělo tak dostává signál, že je vyčerpané, i když by ve skutečnosti být nemělo.

Padání vlasů

Zvýšené padání vlasů patří mezi další příznaky člověka, který je ve stresu. Čím více stresového hormonu tělo produkuje, tím je růst vlasové pokožky horší a pomalejší.

Zvýšená chuť na sladké

Nadprodukce stresového hormonu vede ke zvýšené chuti na sladké či nezdravé jídlo. V těle poklesne hladina cukru, to má potřebu si nedostatek vynahradit a tak vyšle pokyn k jídlu.

sinfin.digital