5 legendárních telefonů od Nokie. Mobily, které měl snad každý.

Info.cz

Nokia plánuje na příští rok návrat na trh s mobily. Finská firma, kterou ještě jako papírnu založil v roce 1865 Fredrik Idestam, by ráda obnovila zašlou slávu. Její telefony se staly kultem pro celou jednu generaci. Připomeňte si ty nejslavnější kusy.

Nokia 5110

Asi nejlegendárnější stroj, který byl pro mnohé synonymem mobilního telefonu i poté, co ho překonaly nové modely. S typickou anténkou se prodával od roku 1998 a jako první dal uživatelům možnost hrát vestavěné hry nebo měnit kryty. Toho využili výrobci ve velkém. Ve své době jste tak mohli vidět hned několik různě barevných 5110.

Nokia 3210

Rok po 5110 uvedla Nokia na trh i telefon bez vyčnívající antény. Díky tomu působil mnohem kompaktněji a uživatelsky přívětivěji. I proto se stal jedním z nejprodávanějších modelů finské společnosti. Celosvětově se ho prodalo více než 160 milionů kusů.

Nokia 3310

Nerozbitná „cihla“. Nástupce zmíněné 3310 z roku 2000 se v Česku stal možná ještě kultovnější než předchozí model. A to navzdory celosvětovým prodejům, které byly nižší (126 milionů kusů). Pro svoji schopnost odolat pádům a různým nehodám si vysloužil pověst nezničitelného přístroje. Navíc přinesl vibrační vyzvánění. Popularitě se těší i po letech. I dnes je stále součástí výbavy řady lidí.

Nokia 1100 

Celosvětově vůbec nejprodávanější telefon od Nokie. První majitelé ho mohli získat před 13 lety. Navzdory tomu, že spadal do kategorie mobilů pro děti, seniory a začátečníky, jich nakonec bylo více než 250 milionů. Firma si dala záležet, aby udělala telefon dostatečně odolným. Jeho povrch tak nebyl jen plastový, ale obsahoval i pogumované části.

Nokia 6210

Manažerská klasika, kterou mezi lidmi najdete i dnes. De facto vylepšená 5110 bez antény se stala hitem nejen kvůli možnosti pořídit si verzi v metalíze, ale také pro vestavěný dataport, jež umožňoval do telefonu dostat některé soubory. Tedy pokud jste měli trpělivost. Model z roku 2000 oplýval rychlostí několika kilobytů za sekundu.

sinfin.digital