5 temných míst v Česku. Prokletý klášter, lázně s krutou historií i strašidelný les

MIA

 Pokud vás jen tak nějaký hrad či zámek nenadchne a máte pocit, že jste už všechno viděli, zkuste se vydat na výlet na některé ze záhadami opředených míst České republiky. Kde se podle místních soustřeďují nadpřirozené síly a kde se ponurá atmosféra snoubí s temnou historií?

Rosa Coeli

Pětadvacet kilometrů jižně od Brna stojí v obci Dolní Kounice ruiny kláštera Rosa Coeli z roku 1181. Tehdy jej jako náhradu za škody, které způsobil drancováním v Rakousku, musel nechat na přímý rozkaz papeže postavit Vilém z Pulína, aby si to nerozházel s mocnou církví. Klášteru se ale příliš nedařilo. Jeptišek řádu premonstrátek tam bylo méně, než se předpokládalo, později se klášter zadlužil a nakonec jej vypálili husité.

Po husitských válkách byl klášter obnoven, jeho pověst ale rychle upadala. Jeho probošt Martin Göschl v roce 1522 přestoupil na protestantskou víru a oženil se s jednou z jeptišek. Pověsti praví, že hříšný život brzy zlákal i další řádové sestry a z kláštera se tak stalo hnízdo hříchu. Za jeho nástupce Jana klášter Rosa Coeli, tedy Růže nebeská, zcela zanikl. Podle některých pramenů na tom měli svůj podíl i nespokojení obyvatelé Dolních Kounic, kteří hříšné služebnice boží i s proboštem vyhnali.

Češi mohou prezidenta volit, i když nebudou doma. O voličský průkaz lze zažádat už teď

sinfin.digital