80 let od nacistické okupace: V Liberci armádu vítali, poučit se z toho lze i dnes

ČTK

IvM

Rok 1939 se stal jedním ze zásadních milníků českých moderních dějin, 15. březen ovšem neznamenal pro všechny obyvatele Čech a Moravy jen zmar, čeští Němci armádu doslova vítali. Z událostí, které se staly před 80 lety by se ale podle historika Petra Koura měla poučit především dnešní generace mladých lidí. Měla by vědět, jak brutální nacistický režim byl a jak fungovala jeho propaganda a sociální demagogie, míní.

„Datum 15. března 1939 je klíčové pro české moderní dějiny - je to datum, kdy naše země byla poprvé v moderních dějinách okupována cizím vojskem a následkem toho zde byl zřízen okupační režim. Následujících šest let je podle mého názoru pro naše dějiny naprosto zásadních. Jsou dobou hrdinství, ke kterému můžeme s obdivem vzhlížet, ale i dobou kolaborace a přizpůsobování, ze kterého se můžeme poučit,” říká historik Petr Koura z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Moderní dějiny se učí většinou až v posledních ročnících základních a středních škol, kdy se děti soustředí spíše na přípravu na přijímací zkoušky či maturity a ostatním předmětům už moc pozornosti nevěnují. Například podle loňského průzkumu pro společnost Post Bellum tak skoro polovina dotázaných žáků nevěděla o mnichovské dohodě, obsazení Sudet a mobilizaci v roce 1938. Podobně málo znaly děti i roky vzniku Československa (1918), komunistického převratu (1948) či vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa (1968). Podle odborníků by se proto na výuku moderních dějin mělo ve školách najít více času. V tom, jak to udělat, se ale zcela neshodují.

Známé tváře i nová jména. Kdo povede kandidátky stran ve volbách do europarlamentu?

sinfin.digital