„Ach, to je prostě Antonín.“ Český fotograf Kratochvíl je obviněný z obtežování žen

ČTK

mst

Zatímco kampaň proti sexuálnímu obtěžování známá jako MeToo postupně odhalila zákulisí filmového průmyslu a dalších odvětví, fotografické branži se vyhnula. Tvrdí to americký magazín pro novináře Columbia Journalism Review (CJR), který upozorňuje, že obvinění z nevhodného chování k ženám míří i na prominentní fotografy mimo jiné na Antonína Kratochvíla.

Kratochvíl, který pracoval pro zvučné magazíny jako Vogue, Rolling Stone či Newsweek a který dlouhodobě žije v USA, veškerá obvinění odmítá. V reakci na kauzu mu mezitím newyorská fotografická agentura VII, kterou v roce 2001 spoluzakládal, pozastavila členství a zahájila interní vyšetřování.

„Upřímně vám mohu říci, že všechna obvinění jsou smyšlená," napsal Kratochvíl magazínu CJR. "V agentuře jsme měli během mého aktivního působení nějaké neshody, ale nic této povahy,“ dodal k obviněním.

CJR se však odvolává na výpovědi dotčených žen či na svědectví několika lidí, kterým se oběti údajného Kratochvílova chování svěřily. Jednou z nich je Anastasia Taylorová-Lindová, která tvrdí, že ji v roce 2014 na výročním setkání členů VII Kratochvíl osahával na přirození.

Na VŠE v tichosti vzniká odbor pro likvidaci ministrů. Víme, kdo padne příště!

sinfin.digital