Amundsen si s ním nemohl přijít na jméno a měl ho za zbabělce. Je to 90 let od Nobileho letu k pólu

ČTK

lup

Výprava italského konstruktéra vzducholodí Umberta Nobileho na severní pól na jaře 1928 měla být ukázkou lidského umu a triumfem italské letecké techniky. Nobile získal zkušenosti s polárním létáním o dva roky dříve na výpravě s Roaldem Amundsenem, oba muži si ale nakonec nemohli přijít na jméno. Nobile o slavném Norovi tvrdil, že byl při letu vzducholodi Norge pouhým pasažérem, opačným směrem létala slova o italském zbabělci a leteckém neumětelovi. Spor nakonec vyústil v Nobileho rozhodnutí vypravit se do Arktidy na vlastní pěst.

Na cestu se 15. dubna 1928 před druhou hodinou ráno vydal z Milána na palubě vzdušného korábu Italia. Let byl zpočátku klidný, přes Alpy a Rakousko se vzducholoď s českým fyzikem Františkem Běhounkem na palubě kolem půl třetí odpoledne dostala i do Československa. Nad Přerovem, Vratislaví a Poznaní letěl Nobile k pobřeží Baltu. Nedaleko města Stolp (dnes polský Slupsk) výprava 16. dubna na několik dní zakotvila, aby v tamním přístavu pro vzducholodě dala svůj koráb před cestou na daleký sever do pořádku.

Od země se Italia opět odpoutala na počátku května a zamířila přímo na sever. Jako při výpravě s Amundsenem měly být základnou Špicberky, kam výprava po mezipřistání ve Vadso na severu Norska dolétla 6. května 1928. Na místě na Italii čekala zásobovací loď Citte di Milano i provizorní plátěný hangár. Na první z pěti plánovaných cest se vzducholoď vydala 11. května, po osmi hodinách se ale musela vrátit kvůli problémům s námrazou a řízením. Lépe se posádce vedlo o dva dny později, kdy se vydali zkoumat oblast na západ od Špicberk. Přes Barentsovo moře a zamířili k tehdy nezmapované Severní zemi.

Během tří dnů uletěli cestovatelé na 4000 kilometrů. K hlavnímu cíli výpravy, severnímu pólu, se Italia se 16 muži na palubě vydala 23. května 1928. Nobile tímto činem chtěl dokázat, že Amundsenova slova o špatném letci jsou jen pomluva. K pólu se vzducholoď dostala krátce po poledni 24. května, kvůli špatnému počasí se ale nepodařilo vysadit část posádky na severní točně, jak měl Nobile původně v úmyslu. Po dvou hodinách se vydal na cestu zpět na Špicberky - předtím alespoň na pól vyhodil kříž od papeže ozdobený italskou trikolórou.

sinfin.digital