Apple s iPhonem X nechtěně nastavil nový trend. Výřez pro přední kameru kopírují velké značky i dravé asijské firmy

Michal Benatzky

Když se světu na podzim loňského roku poprvé ukázal iPhone X, přinesla nová vlajková loď Applu jeden dosud nevídaný prvek. Díky displeji roztaženému po celé přední straně smartphonu, se totiž přední kamera a další senzory musely schovat do malého výstupku na vrchní straně přístroje. Netrvalo dlouho a charakteristický designový prvek je zdánlivě nepostradatelný i pro řadu dalších výrobců včetně asijských producentů levných mobilů – zkrátka každý chce vypadat jako ikonický iPhone a je z toho malá mánie.

Byla to vlastně volba nejmenšího zla. Apple by nejradši prodával telefon s pravidelně tvarovaným displejem, který by ni nenarušovalo. Současné technologie ovšem zatím nedovolují vměstnat nezbytnou výbavu každého chytrého telefonu pod pixely obrazovky. A tak Apple musel přijít s jiným řešením a přední senzory schoval do malého výřezu pod horní hranou telefonu.

Původně mělo jít o dočasné řešení. Jakmile inženýři v Cupertinu vyzkoumají, jak přímo pod displej vměstnat vše, co je pořeba, výřez zmizí. Situace je ale nakonec jiná. Ostatní výrobci vypouštění na trh chytré telefony, které jako by iPhonu X z oka vypadly. Všichni velcí hráči totiž chtějí mít v prodeji přístroj, který odráží nejnovější trendy.

sinfin.digital